Traim intr-o lume agitata, intr-un mediu stresant cu multe provocari in care, de multe ori ne pierdem in probleme cotidiene si uitam de noi, de nevoile noastre. Uitam faptul ca suntem singurii care avem un rol vital in crearea si mentinerea starii noastre de sanatate. Nu e de mirare ca in lipsa unui stil de viata sanatos, in lipsa unei igiene emotionale corecte, pe fundalul unei vieti sedentare, boala isi face loc in organismul nostru pe nesimtite.
Diagnosticul “cancer” cauzeaza un distres major atat pentru pacientii care se confrunta cu aceasta realitate cat si pentru familiile acestora. Pacientii trec prin diferite stadii dupa aflarea diagnosticului, iar acceptarea bolii vine cand acestia au reusit sa depaseasca starea de soc, au trecut prin etapa de negare, de rezolta si de furie. Distresul cauzat de boala provoaca experiente emotionale neplacute de natura psihologica, sociala si/sau spirituala care se manifesta pe o scala progresiva de la sentimente normale de vulnerabilitate, tristete si temeri, la grave probleme medicale cum ar fi depresia, anxietatea, panica, izolarea sociala si criza spiritual.
Interventia psiho-oncologica are un rol esential in travaliul psihic al pacientului de a-si accepta si de a se adapta la realitatea propriei sale boli. Astfel, serviciile de psihoterapie vin in completarea schemei de tratament stabilita de cadrele medicale si se adreseaza nevoilor de natura emotionala ale pacientului. Demersul terapeutic devine complex si vizeaza reducerea starilor de anxietate si de depresie, cresterea compliantei la tratamen, exprimarea emotiilor negative, a gandirilor si a fricilor, normalizarea reactiilor emotionale, psiho-educarea, insusirea unor tehnici de relaxare si de control al durerii, etc. Gestionarea eficienta a starilor emotionale este esentiala in procesul de vindecare.
Pentru programare accesati sectiunea Contact a site-ului.